2024/01/18 更新

写真a

コセキ タクヤ
小関 卓也
KOSEKI Takuya
職名
教授
メールアドレス
メールアドレス

研究分野

  • ライフサイエンス / 応用微生物学

出身大学

  • 東北大学  農学部  食糧化学科

    1986年03月,卒業

取得学位

  • 博士(農学),東京大学,1998年12月

学外略歴

  • 国税庁醸造試験所,研究員,1987年04月 ~ 1998年07月

  • 国税庁醸造研究所,主任研究員,1998年07月 ~ 2001年03月

  • 独立行政法人酒類総合研究所,主任研究員,2001年04月 ~ 2006年01月

  • 広島大学大学院生物圏科学研究科,客員助教授,2002年04月 ~ 2006年01月

所属学会・委員会

  • 日本農芸化学会

  • 日本生物工学会

  • 日本応用糖質科学会

  • 日本醸造学会

  • 日本栄養・食糧学会

  • 糸状菌分子生物学研究会

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研究テーマ

  • (1)麹菌Aspergillus oryzae由来の産業酵素の開発、機能解析及びその利用に関する研究
    (2)植物性食品素材の有用機能探索研究

研究経歴

  • Rhizopus oligosporusの産生する抗菌ペプチドに関する研究,1992年04月 ~ 2005年03月

    抗菌ペプチド

  • 清酒及び焼酎麹菌の産生するエステル加水分解酵素に関する研究,1997年09月 ~ 継続中

    エステラーゼ

  • 米ぬか素材の高機能化に関する研究,2006年03月 ~ 継続中

    麹菌・乳酸菌発酵

論文

  • Aspergillus oryzae α-L-rhamnosidase: Crystal structure and insight into the substrate specificity,Proteins: Structure, Function, and Informatics,92 236-245,2024年02月

    K. Makabe, N. Ishida, N. Kanezaki, Y. Shiono, T. Koseki

    共著(国内のみ)

  • New fatty acid ester and meroterpenoid produced by the endophytic fungus Penicillium sp. NR-1,Phytochemistry Letters,56 5-12,2023年08月

    F. F. Sofian, N. Kurniawati, J. Yoshida, Y. Ito, A. Tchoukoua, T. K. Tabopda, A. M. Lannang, B. T. Ngadjui, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • The 2,3-epoxy naphthoquinol produced by endophyte Arthrinium marii M-211,Natural Product Research,37 1060-1066,2023年04月

    F.F. Sofian, T. Suzuki, U. Supratman, D. Harneti, R. Maharani, S. Salam, F.F. Abdullah, J. Yoshida, Y. Ito, T. Koseki, Y. Shiono

    単著

  • Mutational analysis of the effects of N-glycosylation sites on the activity and thermal stability of rutinosidase from Aspergillus oryzae,Enzyme and Microbial Technology,161 110112,2022年11月

    T. Koseki, N. Ishida, R. Hirota, Y. Shiono, K. Makabe

    共著(海外含む)

  • Tryptamine, a Microbial Metabolite in Fermented Rice Bran Suppressed Lipopolysaccharide-Induced Inflammation in a Murine Macrophage Model,International Journal of Molecular Sciences,23 11209,2022年10月

    Afifah Zahra Agista, Sharon Angela Tanuseputero, Takuya Koseki, Ardiansyah, Slamet Budijanto, Halima Sultana, Yusuke Ohsaki, Chiu-Li Yeh, Suh-Ching Yang, Michio Komai, Hitoshi Shirakawa

    共著(海外含む)

  • Structure elucidation of a new bicoumarin derivative from the leaves of Dysoxylum parasiticum (Osbeck) Kosterm,Magnetic Resonance in Chemistry,60 857-863,2022年08月

    F. F. Sofian, A. Subarnas, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Bidysoxyphenols A–C, dimeric sesquiterpene phenols from the leaves of Dysoxylum parasiticum (Osbeck) Kosterm, Fitoterapia,158 105157,2022年04月

    F. F. Sofian, A. Subarnas, M. Hakozaki, S. Uesugi, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Antioxidant p-terphenyl compound, isolated from edible mushroom, Boletopsis leucomelas.,Bioscience Biotechnology and Biochemistry,86 300-304,2022年03月

    F. F. Sofian, N. Kikuchi, T. Koseki, Y. Kanno, S. Uesugi, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Fermented rice bran supplementation attenuates chronic colitis-associated extraintestinal manifestations in female C57BL/6N mice,Journal of Nutritional Biochemistry,99 108855,2022年01月

    J. Islam, A. Z., Agista, K. Watanabe, T. Nochi, H. Aso, Y. Ohsaki, T. Koseki, M. Komai, H. Shirakawa

    共著(海外含む)

  • New compounds from Japanese oak wilt disease-associated fungus <i>Raffaelea quercivora</i>.,Natural Product Research,35 5304-5310,2021年12月

    Nakamura T, Supratman U, Harneti D, Maharani R, Koseki T, Shiono Y

    共著(海外含む)

  • Cochlioquinone derivatives produced by coculture of endophytes, Clonostachys rosea and Nectria pseudotrichia. ,Fitoterapia,155 105056,2021年11月

    F. F. Sofian, T. Suzuki, U. Supratman, D. Harneti, R. Maharani, S. Salam, F. F. Abdullah, T. Koseki, K. Tanaka, KI. Kimura,Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Identification and characterization of an acetyl xylan esterase from Aspergillus oryzae,Journal of Bioscience and Bioengineering,132 337-342,2021年10月

    T. Kato, Y. Shiono, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • Phytotoxic β-resorcylic acid derivatives from the endophytic fungus Lasiodiplodia theobromae in the mangrove plant. ,Phytochemistry Letters,44 1-6,2021年08月

    Y. Shiono, S. Sato, F. F. Sofian, T. Koseki, F. F. Abdullah, S. Salam, D. Harneti, R. Maharani, U. Supratman

    共著(海外含む)

  • Fermented Rice Bran Supplementation Prevents the Development of Intestinal Fibrosis Due to DSS-Induced Inflammation in Mice,NUTRIENTS,13(6) ,2021年06月

    Agista Afifah Zahra, Rusbana Tubagus Bahtiar, Islam Jahidul, Ohsaki Yusuke, Sultana Halima, Hirakawa Ryota, Watanabe Kouichi, Nochi Tomonori, Ardiansyah, Budijanto Slamet, Yang Suh-Ching, Koseki Takuy...

    共著(海外含む)

  • New naphthoquinone derivatives from Fusarium napiforme of a mangrove plant. ,Natural Product Research,35 1406-1412,2021年05月

    U. Supratman, T. Suzuki, T. Nakamura, Y. Yokoyama, D. Harneti, R. Maharani, S. Salam, F. Abdullah, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • New metabolites produced by endophyte Clonostachys rosea B5 − 2. ,Natural Product Research,35 1525-1531,2021年05月

    U. Supratman, T. Suzuki, T. Nakamura, Y. Yokoyama, D. Harneti, R. Maharani, S. Salam, F. Abdullah, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • β-Resorcylic Acid Derivatives, with Their Phytotoxic Activities, from the Endophytic Fungus Lasiodiplodia theobromae in the Mangrove Plant Xylocarpus granatum.,Chemistry & biodiversity,2021年03月

    Sato S, Sofian FF, Suehiro W, Harneti D, Maharani R, Supratman U, Abdullah FF, Salam S, Koseki T, Shiono Y

    共著(海外含む)

  • Spirocollequins A and B, new alkaloids featuring a spirocyclic isoindolinone core, from Colletotrichum boninense AM-12-2,TETRAHEDRON LETTERS,64 ,2021年02月

    Ariefta Nanang Rudianto, Koseki Takuya, Nishikawa Yoshifumi, Shiono Yoshihito

    共著(海外含む)

  • Aspergillus oryzae Rutinosidase: Biochemical and Structural Investigation.,Applied and Environmental Microbiology,87 e02438-20,2021年02月

    Makabe K, Hirota R, Shiono Y, Tanaka Y, Koseki T

    共著(国内のみ)

  • Biochemical Characterization of a Lipolytic Enzyme From Aspergillus oryzae That Hydrolyzes Triacylglycerol and Sterol Esters,APPLIED BIOCHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY,192 910-922,2020年11月

    Ichikawa Kyotaro, Yoshida Ayaka, Shiono Yoshihito, Koseki Takuya

    共著(海外含む)

  • Phytotoxic compounds isolated from a sea snail derived fungus, Penicillium vancouverense YY-1,Phytochemistry Letters,39 57-63,2020年10月

    Yasuhiro Yokoyama, Takuya Koseki, Desi Harneti, Rani Maharani, Unang Supratman, Yoshihito Shiono

    共著(海外含む)

  • Supplementation with Fermented Rice Bran Attenuates Muscle Atrophy in a Diabetic Rat Model.,Nutrients,12(8) ,2020年08月

    Rusbana TB, Agista AZ, Saputra WD, Ohsaki Y, Watanabe K, Ardiansyah A, Budijanto S, Koseki T, Aso H, Komai M, Shirakawa H

    共著(海外含む)

  • Colletofurans A-E, 1-Octyl-1,3-dihydroisobenzofuran Derivatives from Colletotrichum boninense AM-12-2,ORGANIC LETTERS,22(8) 3161-3165,2020年04月

    Ariefta Nanang R., Azim Muhlisun, Aboshi Takako, Koseki Takuya, Taniguchi Yoshimasa, Fujita Makoto, Shiono Yoshihito

    共著(海外含む)

  • Efficient production of recombinant tannase in Aspergillus oryzae using an improved glucoamylase gene promoter.,Journal of Bioscience and Bioengineering,129 150-154,2020年01月

    Ichikawa K, Shiono Y, Shintani T, Watanabe A, Kanzaki H, Gomi K, Koseki T

    共著(国内のみ)

  • Fusopoltides B-E, new polyketides isolated from Fusarium solani B-18,TETRAHEDRON LETTERS,60(52) ,2019年12月

    Ariefta Nanang Rudianto, Nikmawahda Hasna Tazkia, Koseki Takuya, Shiono Yoshihito

    単著

  • New metabolites produced by endophyte Clonostachys rosea B5-2,NATURAL PRODUCT RESEARCH,1-7,2019年08月

    Supratman Unang, Suzuki Takuma, Nakamura Tomoki, Yokoyama Yasuhiro, Harneti Desi, Maharani Rani, Salam Supriatno, Abdullah Fajar Fauzi, Koseki Takuya, Shiono Yoshihito

    共著(海外含む)

  • New naphthoquinone derivatives from Fusarium napiforme of a mangrove plant,NATURAL PRODUCT RESEARCH,1-7,2019年08月

    Supratman Unang, Hirai Nami, Sato Shiho, Watanabe Keiko, Malik Abdul, Annas Suwardi, Harneti Desi, Maharani Rani, Koseki Takuya, Shiono Yoshihito

    共著(海外含む)

  • Dietary function of adenosine as anti metabolic syndrome-related diseases in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM,75 246-247,2019年07月

    Ardiansyah, Koseki Takuya, Komai Michio, Shirakawa Hitoshi

    共著(海外含む)

  • Meroterpenoids produced by Pseudocosmospora sp. Bm-1-1 isolated from Acanthus ebracteatus Vahl.,Phytochemistry Letters,31 85-91,2019年06月

    T. Nakamura, T. Suzuki, N. R. Ariefta, T. Koseki, T. Aboshi, T. Murayama, A. Widiyantoro, R. Kurniatuhadi, A. Malik, S. Annas, D. Harneti, R. Maharani, U. Supratman, J. Abe, N. Kurisawa, K. Kimura, Y....

    共著(海外含む)

  • Fusaspirols A-D, novel oxaspirol derivatives isolated from Fusarium solani B-18.,Tetrahedron,75 1371-1377,2019年03月

    N. R. Ariefta, H. T. Nikmawahda, T. Aboshi, T. Murayama, K. Tawaraya, T. Koseki, G. Katagi, Y. Kakihara, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • New polyketides, paralactonic acids A-E produced by Paraconiothyrium sp. SW-B-1, an endophytic fungus associated with a seaweed, Chondrus ocellatus Holmes,FITOTERAPIA,132 75-81,2019年01月

    Suzuki Takuma, Ariefta Nanang Rudianto, Koseki Takuya, Furuno Hiroshi, Kwon Eunsang, Momma Hiroyuki, Harneti Desi, Maharani Rani, Supratman Unang, Kimura Ken-ichi, Shiono Yoshihito

    共著(海外含む)

  • Adenosine and adenosine-5′-monophosphate ingestion ameliorates abnormal glucose metabolism in mice fed a high-fat diet.,BMC Complementary and Alternative Medicine,18 304,2018年11月

    Ardiansyah, Yuto Inagawa, Takuya Koseki, Afifah Zahra Agista, Ikuo Ikeda, Tomoko Goto, Michio Komai, Hitoshi Shirakawa

    共著(海外含む)

  • A pyrrocidine derivative produced by fungus Neonectria ramulariae In-2 isolated from a Beetle Holotrichia picea,Phytochemistry Letters,26 120-124,2018年08月

    Yoshihito Shiono, Mariko Furukawa, Takuya Koseki, Eunsang Kwon, Andreas Hendracipta Kurniawan, Satoru Sato, Desi Harneti, Rani Maharani, Unang Supratman, Shota Uesugi, Ken-ichi Kimura

    共著(海外含む)

  • New isocoumarins, naphthoquinones, and a cleistanthane-type diterpene from Nectria pseudotrichia 120-1NP,Fitoterapia,127 356-361,2018年06月

    Nanang Rudianto Ariefta, Priska Kristiana, Takako Aboshi, Tetsuya Murayama, Keitaro Tawaraya, Takuya Koseki, Naoaki Kurisawa, Ken-ichi Kimura, Yoshihito Shiono

    共著(海外含む)

  • Characterization of a novel Aspergillus oryzae tannase expressed in Pichia pastoris, Journal of Bioscience and Bioengineering,126 553-558,2018年05月

    Takuya Koseki, Kyotaro Ichikawa, Katsuto Sasaki, Yoshihito Shiono

    共著(海外含む)

  • A novel Aspergillus oryzae diglycosidase that hydrolyzes 6-O-α-L-rhamnosyl-β-D-glucoside from flavonoids. ,Applied Microbiology and Biotechnology,102 3193-3201,2018年04月

    M. Ishikawa, M. Kawasaki, Y. Shiono, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • New Metabolites Produced by Cylindrocarpon sp. SY-39 from a Driftwood.,CHEMISTRY & BIODIVERSITY,15 e1700493,2018年02月

    Takuma Suzuki, Seiya Yoshida, Takuya Koseki, Takako Aboshi, Tetsuya Murayama, Unang Supratman, Yoshihito Shiono

    共著(海外含む)

  • New Triterpene saponins from the stem of Acacia kamerunensis (Mimosaceae).,Phytochemistry Letters,23 21-25,2018年02月

    A. Tchoukoua, Turibio Kuiate Tabopda, N. Usukhbayar, K. Kimura, E. Kwon, H. Momma, T. Koseki, Y. Shiono, B. T. Ngadjui

    共著(海外含む)

  • Structure elucidation of new fusarielins from Fusarium sp. and their antimicrobial activity,Magnetic Resonance in Chemistry,56 32-36,2018年01月

    A. Tchoukoua, R. Hasegawa, K.A. Hendracipta, S. Sato, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • A bioactive depsidone from Lachnum virgineum (Hyaloscyphaceae).,Natural Product Sciences,24 79-81,2018年

    Y. Shiono, T. Koseki, H. Koyama

    共著(国内のみ)

  • Mutational analysis of Kex2 recognition sites and a disulfide bond in tannase from Aspergillus oryzae,Biochemical and Biophysical Research Communications,482 1165-1169,2017年

    T. Koseki, M. Otsuka, T. Mizuno, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Dietary supplementation of fermented rice bran effectively alleviates dextran sodium sulfate-induced colitis in mice,Nutrients,9 747,2017年

    J. Islam, T. Koseki, K. Watanabe, Ardiansyah, S. Budijant, A. Oikawa, M. Alauddin, T. Goto, H. Aso, M. Komai, H. Shirakawa

    共著(海外含む)

  • A phytotoxic bicyclic lactone and other compounds from endophyte Xylaria curta,Natural Product Research,31 2113-2118,2017年

    A. Tchoukoua, T. Ota, R. Akanuma, Y.-M. Ju, U. Supratman, T. Murayama, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Crystal structure and substrate specificity modification of acetyl xylan esterase from Aspergillus luchuensis,Applied and Environmental Microbiology,83 e01251-17,2017年

    D. Komiya, A. Hori, T. Ishida, K. Igarashi, M. Samejima, T. Koseki, S. Fushinobu

    共著(海外含む)

  • Biochemical characterization of Aspergillus oryzae recombinant α-L-rhamnosidase expressed in Pichia pastoris,Journal of Bioscience and Bioengineering,124 630-634,2017年

    M. Ishikawa, Y. Shiono, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • Spectroscopic characterisation of two polyketide metabolites from Cylindrocarpon sp. from driftwood,Natural Product Research,31 1-5,2017年

    S. Yoshida, T. Suzuki, H. Furuno, T. Aboshi, T. Murayama, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Nectrianolins A, B, and C, new metabolites produced by endophytic fungus Nectria pseudotrichia 120-1NP,Tetrahedron Letters,58 4082-4086,2017年

    N. R. Ariefta, P. Kristiana, H. H. Nurjanto, H. Momma, E. Kwon, T. Ashitani, K. Tawaraya, T. Murayama, T. Koseki, H. Furuno, N. Usukhbayar, K. Kimura, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • New triterpene saponins from the roots of Acacia macrostachya (Mimosaceae),Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,81 2261-2267,2017年

    Tchoukoua A, Tabopda TK, Usukhbayar N, Kimura KI, Kwon E, Momma H, Koseki T, Shiono Y, Ngadjui BT

    共著(海外含む)

  • Two new 5-deoxyklavan-3,4-diol glucosides from roots of Albizia chevalieri,Magnetic Resonance in Chemistry,54 893-896,2016年

    A. Tchoukoua, T. K. Tabopda, S. Uesugi, K. Kimura, E. Kwon, H. Momma, B. T. Ngadjui, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • New metabolites produced from Fusarium solani T-13 isolated from a dead branch,Phytochemistry Letters,17 232-237,2016年

    Y. Shiono, N. R. Ariefta, C. Anwar, S. Matsjeh, R. Sappapan, T. Murayama, T. Koseki, T. Kawamura, S. Uesugi, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • GSK-3β inhibitory activities of novel dichroloresorcinol derivatives from Cosmospora vilior isolated from a mangrove plant,Phytochemistry Letters,18 122-127,2016年

    Y. Shiono, N. Miyazaki, T. Murayama, T. Koseki, Harizon, D. G. Katja, U. Supratman, J. Nakata, Y. Kakihara, M. Saeki, J. Yoshida, S. Uesugi, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Fermented rice bran supplementation mitigates metabolic syndrome in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,BMC Complementary and Alternative Medicine,16 442,2016年

    M. Alauddin, H. Shirakawa, T. Koseki, N. Kijima, Ardiansyah, S. Budijanto, J. Islam, T. Goto, M. Komai

    共著(海外含む)

  • An unusual feruloyl esterase from Aspergillus oryzae: two tryptophan residues play a crucial role for the activity,Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic,133 S560-S568,2016年

    T. Koseki, H. Handa, Y. Watanabe, M. Ohtsuka, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • New sesquiterpenes from the endophyte Microdiplodia sp. TT-12 and their antimicrobial activity,Phytochemistry Letters,14 142-147,2015年

    Y. Shiono, H. Koyama, T. Murayama, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • A new α-pyron metabolite from a mangrove plant endophytic fungus, Fusarium sp,Journal of Asian Natural Products Research,17 403-408,2015年

    Y. Shiono, F. Shibuya, T. Koseki, Harizon, U. Supratman, S. Uesugi, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • A new cytosporon derivative from the endophytic fungus Cytospora sp,Natural Product Communications,9 973-975,2014年

    T. Takano, T. Koseki, H. Koyama, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Crystal structure of a feruloyl esterase belonging to the tannase family: a disulfide bond near a catalytic triad,Proteins: Structure, Function, and Bioinformatics,82 2857-2867,2014年

    K. Suzuki, A. Hori, K. Kawamoto, R. R. Thangudu, T. Ishida, K. Igarashi, M. Samejima, T. Wakagi, T. Koseki, S. Fushinobu

    共著(海外含む)

  • Biochemical characterization of Aspergillus oryzae native tannase and the recombinant enzyme expressed in Pichia pastoris,Journal of Bioscience and Bioengineering,118 392-395,2014年

    T. Mizuno, Y. Shiono, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • Characterization of a novel lipolytic enzyme from Aspergillus oryzae,Applied Microbiology and Biotechnology,97 5351-5357,2013年

    T. Koseki, S. Asai, N. Saito, M. Mori, Y. Sakaguchi, K. Ikeda, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • A polyketide metabolite from an endophytic Fusarium equiseti in a medicinal plant,Z. Naturforsch.,68b 289-292,2013年

    Y. Shiono, F. Shibuya, T. Murayama, T. Koseki, H. M. P. Poumale, B. T. Ngadjui

    共著(海外含む)

  • Antifungal activity of a polyacetylene against the fungal pathogen of Japanese oak from the liquid culture of the edible mushroom, Hypsizygus marmoreus,Z. Naturforsch.,68b 293-295,2013年

    Y. Shiono, M. Haga, H. Koyama, T. Murayama, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • Isolation of a Phomoxanthone A derivative, a new metabolite of tetrahydroxanthone, from a Phomopsis sp. isolated from the mangrove, Rhizhopora mucronata,Natural Product Communications,8 1735-1737,2013年

    Y. Shiono, T. Sasaki, F. Shibuya, Y. Yasuda, T. Koseki, U. Supratman

    共著(海外含む)

  • An unusual spirocyclic isopimarane diterpenoid and other isopimarane diterpenoids from fruiting bodies of Xylaria polymorpha,Phytochemistry Letters,6 439-443,2013年

    Y. Shiono, N. Matsui, T. Imaizumi, T. Koseki, T. Murayama, E. Kwon, T. Abe, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Novel effect of adenosine 5’-monophosphate on ameliorating hypertension and the metabolism of lipids and glucose in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,Journal of Agricultural and Food Chemistry,59 13238-13245,2012年12月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, T. Koseki, K. Hiwatashi, S. Takahashi, Y. Akiyama, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Polyketide Metabolites from the Endophytic Fungus Microdiplodia sp. KS 75-1,Natural Product Communications,7 1065-1068,2012年09月

    Y Shiono, T. Hatakeyama, T. Murayama and T. Koseki

    共著(海外含む)

  • A Polyketide metabolite from the Fungicolous Nodulisporium sp. SH-1,Phytochemistry Letters,5 549-552,2012年03月

    Y. Shiono, S. Hayasaka, T. Koseki, T. Murayama, S. Uesugi, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • A dimeric pyrrocidine from Neonectria ramulariae is an inhibitor of prolyl oligopeptidase,Phytochemistry Letters,5 91-95,2012年01月

    Y. Shiono, A. Kosukegawa, T. Koseki, T. Murayama, E. Kwon, S. Uesugi, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Isopimarane diterpene glycosides, isolated from endophytic fungus Paraconiothyrium sp. MY-42,Phytochemistry,72 1400-1405,2011年11月

    Y. Shiono, M. Kikuchi, T. Koseki, T. Murayama, E. Kwon, N. Aburai, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Cadinane Sesquiterpenoids, Strobilols L and M, from Strobilurus ohshimae,Natural Product Research,25 781-788,2011年10月

    F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, T. Funakoshi, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Phenylisobenzofuranones form Fungicolous Nodulisporium sp. SH-1,Z. Naturforsch,66b 961-964,2011年09月

    S. Hayasaka, T. Koseki, T. Murayama, E. Kwon, Y. shiono

    共著(海外含む)

  • Regulation of blood pressure and glucose metabolism induced by L-tryptophan in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,Nutrition & Metabolism,8 45,2011年01月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, Y. Inagawa, T. Koseki, M. Komai

    共著(海外含む)

  • A cleistanthane diterpene from a marine-derived Fusarium species under submerged fermentation,Zeitschrift fuer Naturforschung B – Chemical Sciences,65b 753-756,2010年10月

    Y. Shiono, K. Ogata, T. Koseki, T. Murayama, T. Funakoshi

    共著(海外含む)

  • Physico-chemical characteristics and non-starch polysaccharide contents of Indica and Japonica brown rice and their malts,LWT - Food Science and Technology,43 784-791,2010年10月

    B. H., Mohan, N. G., Malleshi, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • A novel Aspergillus oryzae esterase that hydrolyzes 4-hydroxybenzoic acid esters,FEBS Letters,584 4032-4036,2010年08月

    T. Koseki, K. Mihara, T. Murayama, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Characterization of a chimeric enzyme comprising feruloyl esterase and family 42 carbohydrate-binding module,Applied Microbiology and Biotechnology,83 689-696,2010年03月

    T. Koseki, K. Mochizuki, A., Kisara, A. Miyanaga, S. Fushinobu, T. Murayama, Y., Shiono

    共著(海外含む)

  • Expression of feruloyl esterase from Aspergillus awamori in Escherichia coli: Characterization and crystal studies of the recombinant enzyme,International Journal of Biological Macromolecule,46 440-444,2010年02月

    A. E., Fazary, H. A., Hamad, J. C., Lee, T. Koseki, C. K., Lee, Y. H., JU

    共著(海外含む)

  • AllantopyronA, a new α-pyron metabolite with potent cytotoxicity from an endophytic fungus Allantophomopsis lycopodina KS-97,Journal of Antibiotics,63 251-253,2010年02月

    Y. Shiono, M. Yokoi, T. Koseki, T. Murayama, N. Aburai, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Anti-metabolic syndrome effects of adenosine ingestion in stroke-prone spontaneously hypertensive rats fed a high fat diet,British Journal of Nutrition,104 48-55,2010年01月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, Y. Sugita, T. Koseki, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Eremophilane sesquiterpenes ,Phytochemistry Letters,3 148-151,2010年01月

    T. Hatakeyama, T. Koseki, T. Murayama, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Isopimarane diterpene glycosides, apoptosis inducers, obtained from fruiting bodies of the ascomycete Xylaria polymorpha,Phytochemistry,70 935-939,2009年10月

    Y. Shiono, S. Motoki, T. Koseki, T. Murayama, M. Tojima, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • A new benzoxepin metabolite isolated from endophytic fungus Phomopsis sp,Journal of Antibiotics,62 533-535,2009年09月

    Y., Shiono, A. Nitto, K. Shimanuki, T. Koseki, T. Murayama, T. Miyakawa, J. Yoshida, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Adenosine, an identified active component from the driselase-treated fraction of rice bran, is effective to improve metabolic syndrome in stroke-prone spontaneously hypertensive rat,Journal of Agricultural and Food Chemistry,57 2558-2564,2009年06月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, T. Shimeno, T. Koseki, Y. Shiono, T. Murayama, E. Hatakeyama, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Characterization of two distinct feruloyl esterases, AoFaeB and AoFaeC, from Aspergillus oryzae,Applied Microbiology and Biotechnology,83 689-696,2009年04月

    T. Koseki, A. Hori, S. Seki, T. Murayama, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Cadinane-type sesquiterpenoids, strobilols E-K, from the liquid culture of Strobilurus ohshimae,Helvetica Chimica Acta,91 1595-1603,2008年12月

    F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, K. Okada, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • A new secolactarane-type sesquiterpene from strobilurus tephanocystis,Natural Product Research,22 1007-1012,2008年11月

    F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Pyrrospirones A and B, apoptosis inducers in HL-60 cells, from an endophytic fungus, Neonectria ramulariae wollenw KS-24,Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters,18 6050-6053,2008年11月

    Y. Shiono, K. Shimanuki, F. Hiramatsu, T. Koseki, T. Murayama, N. Fujisawa, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Two Cyathane-type Diterpenoids from the Liquid Culture of Strobilurus tenacellus,Chemistry & Biodiversity,5 1811-1816,2008年10月

    Y. Shiono, F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, T. Funakoshi

    共著(海外含む)

  • Antarones A and B, two polyketides from an endophytic Penicillium antarcticum,Zeitschrift fuer Naturforschung B – Chemical Sciences,63 909-914,2008年09月

    Y. Shiono, Y. Seino, T. Koseki, T. Murayama, K. Kimura

    共著(海外含む)

  • Novel effects of a single administration of ferulic acid on the regulation of blood pressure and hepatic lipid metabolic profile in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,Journal of Agricultural and Food Chemistry,56 2825-2830,2008年08月

    Ardiansyah, Y. Ohsaki, H. Shirakawa, T. Koseki, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Characterization of an α-L-rhamnosidase from Aspergillus kawachii and its gene,Applied Microbiology and Biotechnology,80 1007-1013,2008年05月

    T. Koseki, Y. Mese, N. Nishibori, K. Masaki, T. Fujii, T. Handa, Y. Yamane, Y. Shiono, T. Murayama, H. Iefuji

    共著(海外含む)

  • Biochemical characterization of a glycoside hydrolase family 61 endoglucanase from Aspergillus kawachii,Applied Microbiology and Biotechnology,77 1279-1285,2008年01月

    T. Koseki, Y. Mese, S. Fushinobu, K. Masaki, T. Fujii, K. Ito, Y. Shiono, T. Murayama, H. Iefuji

    共著(海外含む)

  • Two drimane-type sesquiterpenes, strobilactones A and B, from the liquid culture of the edible mushroom Strobilurus ohshimae,Zeitschrift fur Naturforschung Section B-A Journal of Chemical Sciences ,62 1585-1589,2007年12月

    Y. Shiono, F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, T. Funakoshi, K. Ueda, H. Yasuda

    共著(海外含む)

  • Fusapyridons A and B, novel pyridon alkaloids from an endophytic fungus, Fusarium sp. YG-45.,Z. Naturforsch,62b 1203-1207,2007年09月

    M. Tsuchinari, K. Shimanuki, F. Hiramatsu, T. Murayama, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • Stimulatory effect of ferulic acid on the production of extracellular xylanolytic enzymes by Aspergillus kawachii,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,71 1785-1787,2007年09月

    T. Koseki, N. Mimasaka, K. Hashizume, Y. Shiono, T. Murayama

    共著(海外含む)

  • Characterization of peptides generated in proteolytic digest of steamed rice grains by sake koji enzymes.,Journal of Bioscience and Bioengineering,104 251-256,2007年08月

    K. Hashizume, M. Okuda, M. Numata, Y. Zhou, T. Koseki

    共著(海外含む)

  • Fusaristatins A and B, two new cyclic lipopeptides from an endophytic Fusarium sp.,Journal of Antibiotics,60 309-316,2007年06月

    Y. Shiono, M. Tsuchinari, K. Shimanuki, T. Mmiyajima, T. Murayama, T. Koseki, H. Laatsch, T. Funakoshi, K. Takanami, K. Suzuki

    共著(海外含む)

  • Strobilols A-D: four cadinane-type sesquiterpenes from the edible mushroom Strobilurus ohshimae,Phytochemistry,68 1267-1271,2007年05月

    F. Hiromatsu, T. Murayama, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • The driselase-treated fraction of rice bran is a more effective dietary factor to improve hypertension, glucose and lipid metabolism in stroke-prone spontaneously hypertensive rats compared to ferulic acid,British Journal of Nutrition,97 58-66,2007年01月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, T. Koseki, K. Hashizume, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Isolation and structure elucidation of neofusapyrone from a marine-derived Fusarium species, and structural revision of fusapyrone and deoxyfusapyrone,Journal of Antibiotics,59 704-709,2006年11月

    F. HIramatsu, T. Miyajima, T. Murayama, K. Takahashi, T. Koseki, Y. Shiono

    共著(海外含む)

  • The family 42 carbohydrate-binding module of family 54 α-L-arabinofuranosidase specifically binds the arabinofuranose side-chain of hemicellulose,Biochemical Journal,399 503-511,2006年11月

    A. Miyanaga, T. Koseki, Y. Miwa, Y. Mese, S. Nakamura, A. Kuno, J. Hirabayashi, H. Matsuzawa, T. Wakagi, H. Shoun, S. Fushinobu

    共著(海外含む)

  • Rice protein digestion by sake koji enzymes: comparison between steamed rice grains and isolated proteins from rice endosperm,Journal of Bioscience and Bioengineering,102 340-345,2006年10月

    K. Hashizume, M. Okuda, S. Sakurao, M. Numata, T. Koseki, I. Aramaki, T. Kumamaru, H. Sato

    共著(海外含む)

  • N-Linked oligosaccharides of Aspergillus awamori feruloyl esterase are important for thermostability and catalysis,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,70(10) 2476-2480,2006年10月

    T. Koseki, K. Takahashi, T. Handa, Y. Yamane, S. Fushinobu, K. Hashizume

    共著(海外含む)

  • Mutational analysis of N-glycosylation recognition sites on the biochemical properties of Aspergillus kawachii α-L-arabinofuranosidase,Biochimica et Biophysica Acta,1760 1458-1464,2006年09月

    T. Koseki, Y. Miwa, Y. Mese, A. Miyanaga, S. Fushinobu, T. Wakagi, H. Shoun, H. Matsuzawa, K. Hashizume

    共著(海外含む)

  • 清酒醪の窒素収支,日本醸造協会誌,101(9) 723-726,2006年09月

    橋爪克己, 奥田将生, 沼田美子代, 田尻美加, 小関卓也

    共著(国内のみ)

  • Rice bran fractions improve blood pressure, lipid profile, and glucose metabolism in stroke-prone spontaneously hypertensive rats,Journal of Agricultural and Food Chemistry,54 1914-1920,2006年03月

    Ardiansyah, H. Shirakawa, T. Koseki, K. Ohinata, K. Hashizume, M. Komai

    共著(海外含む)

  • Structural and reterogradation properties of rice endosperm starch affect enzyme digestibility of steamed milled-rice grains used in sake production,Cereal Chemistry,83 143-151,2006年03月

    M. Okuda, I. Aramaki, T. Koseki, N. Inouchi, K. Hashizume

    共著(海外含む)

  • An Aspergillus oryzae acetyl xylan esterase : Molecular cloning and characteristics of recombinant enzyme expressed in Pichia pastoris ,Journal of Biotechnology,121 381-389,2006年02月

    T. Koseki, Y. Miwa, T. Akao, O. Akita, H. Hashizume

    共著(海外含む)

  • イネ登熟期の低温が酒造適性に及ぼす影響,日本醸造協会誌,100(9) 650-657,2005年09月

    米原由希, 小関卓也, 奥田将生, 荒巻功, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • Structural characteristics, properties and in vitro digestibility of rice,Cereal Chemistry,82(7) 361-368,2005年07月

    M. Okuda, I. Aramaki, T. Koseki, H. Satoh, K. Hashizume

    共著(海外含む)

  • Biochemical characterization of recombinant acetyl xylan esterase from Aspergillus awamori expressed in Pichia pastoris: Mutational analysis of catalytic residues,Biochimica et Biophysica Acta-Proteins and Proteomics,1749(5) 7-13,2005年05月

    T. Koseki, Y. Miwa, S. Fushinobu, K. Hashizume

    共著(海外含む)

  • 長期貯蔵米精米時の砕米発生低減について,日本醸造協会誌,100(5) 362-369,2005年05月

    橋爪克己, 奥田将生, 沼田美子代, 櫻尾尚平, 小関卓也, 畑富士夫, 蓮尾徹夫, 床嶋修

    共著(国内のみ)

  • 長期貯蔵米の酒造適性,日本醸造協会誌,100(3) 189-198,2005年03月

    奥田将生, 櫻尾尚平, 沼田美子代, 小関卓也, 畑富士夫, 蓮尾徹夫, 床嶋修, 荒巻功, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • Mutational analysis of a feruloyl esterase from Aspergillus awamori involved in substrate discrimination and pH dependence,Biochimica et Biophysica Acta-General Subjects,1722(3) 200-208,2005年03月

    T.Koseki, K. Takahashi, S. Fushinobu, H. Iefuji, K. Iwano, K. Hashizume, H. Matsuzzawa

    共著(海外含む)

  • Cloning and heterologous expression of the antibiotic peptide (ABP) genes from Rhizopus oligosporus NBRC8631,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,69(3) 477-482,2005年03月

    O. Yamada, K. Sakamoto, M. Tominaga, T. Nakayama, T. Koseki, A. Fujita, O. Akita

    共著(海外含む)

  • Crystal structure of a family 54 α-L-arabinofuranosidase reveals a novel carbohydrate-binding module that can bind arabinose,The Journal of Biological Chemistry,279(10) 44907-44914,2004年10月

    A. Miyanaga, T. Koseki, H. Matsuzawa, T. Wakagi, H. Shoun, S. Fusinobu

    共著(海外含む)

  • イネ登熟期の高温が酒造適性に及ぼす影響,日本醸造協会誌,99(8) 591-596,2004年08月

    小関卓也, 奥田将生, 米原由希, 八田一隆, 岩田博, 荒巻功, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • 酒造原料米のアミロペクチン側鎖構造と酒造適性,日本醸造協会誌,99(6) 457-466,2004年06月

    荒巻功, 吉井美華, 江辺正英, 菅野喜浩, 菊永雪絵, 奥田将生, 小関卓也, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • Expression, purification, crystallization and preliminary X-ray analysis of α-L-arabinofuranosidase B from Aspergillus kawachii,Acta Crystallographica Section D,60(4) 878-880,2004年04月

    A. Miyanaga, T. Koseki, H. Matsuzawa, T. Wakagi, H. Shoun, S. Fushinobu

    共著(海外含む)

  • 心白を持つ胚乳変異体米の粘度及び糊化特性と清酒醸造試験(第2報),日本醸造協会誌,99(3) 189-210,2004年03月

    荒巻功, 神田涼子, 菊永雪絵, 吉井美華, 岩田博, 奥田将生, 小関卓也, 小川雅広, 熊丸敏博, 佐藤光, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • 心白を持つ胚乳変異体米の構造観察と酒造適性分析(第1報),日本醸造協会誌,99(2) 134-144,2004年02月

    荒巻功, 菊永雪絵, 吉井美華, 奥田将生, 小関卓也, 小川雅広, 熊丸敏博, 佐藤光, 橋爪克己

    共著(国内のみ)

  • Role of two α-L-arabinofuranosidases in arabinoxylan degradation and characteristics of the encoding genes from shochu koji molds, Aspergillus kawachii and Aspergillus awamori,Journal of Bioscience and Bioengineering,96(9) 232-241,2003年09月

    T. Koseki, M. Okuda, S. Sudo, Y. Kizaki, K. Iwano, I. Aramaki, H. Matsuzawa

    共著(海外含む)

  • 破精の形成要因,日本醸造協会誌,97(5) 369-376,2002年05月

    須藤茂俊, 小関卓也, 木崎康造

    共著(国内のみ)

  • 実験室酵母からのフェルラ酸耐性株の取得,日本醸造協会誌,95(1) 65-69,2000年01月

    我部政晴, 小関卓也

    共著(国内のみ)

  • Purification and characterization of a feruloyl esterase from Aspergillus awamori,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,62(10) 2032-2034,1998年10月

    T. Koseki, S. Furuse, K. Iwano, H. Matsuzawa

    共著(海外含む)

  • An Aspergillus awamori acetyl esterase: purification of the enzyme, and cloning and sequencing of the gene,The Biochemical Journal,326 485-490,1997年09月

    T. Koseki, S. Furuse, K. Iwano, H. Sakai, H. Matsuzawa

    共著(海外含む)

  • Conversion of ferulic acid into 4-vinylguaiacol, vanillin and vanillic acid in model solutions of shochu,Journal of Fermentation and Bioengneering,82(1) 46-50,1996年01月

    T. Koseki, Y. Ito, S. Furuse, K. Ito, K. Iwano

    共著(海外含む)

  • Cloning of the xynNB gene encoding xylanase B from Aspergillus niger and its expression in Aspergillus kawachii,Journal of Fermentation and Bioengineering,79(5) 422-428,1995年05月

    K. Kinoshita, M. Takano, T. Koseki, K. Ito, K. Iwano

    共著(海外含む)

  • 泡盛中に見いだされたフェノール化合物,日本醸造協会誌,89(5) 408-411,1994年05月

    小関卓也, 伊藤康朗, 伊藤清, 岩野君夫, 蓼沼誠

    共著(国内のみ)

  • Purification and characterization of an antibiotic substance produced from Rhizopus oligosporus IFO8631,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,56 94-98,1992年01月

    S. Kobayashi, N. Okazaki, T. Koseki

    共著(海外含む)

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著書

  • 発酵・醸造食品の最前線Ⅱ,シーエムシー出版,2022年03月

    小関卓也

  • 醸造の事典,朝倉書店,2021年06月

    北本勝ひこ, 大矢禎一, 後藤奈美, 五味勝也, 高木博史 他

  • Superfood and Functional Food - An Overview of Their Processing and Utilization,InTech,2017年

    M. Alauddin, J. Islam, H. Shirakawa, T. Koseki, Ardiansyah, M. Komai

  • 基礎栄養学,アイ・ケイコーポレーション,2013年03月

    小関卓也

  • 分子麹菌学,日本醸造協会,2012年01月

    小関卓也, 伏信進矢

  • 栄養・食糧学用語辞典,建帛社,2007年10月

    小関卓也

  • Recent advances in enzymes in grain processing,Katholieke Universiteit Leuven,2003年05月

    T. Koseki, M. Okuda, I. Aramaki, K. Iwano and H. Matsuzawa

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総説・解説記事

  • フラボノイド配糖体から二糖を遊離させる糸状菌由来加水分解酵素,バイオインダストリー協会,バイオサイエンスとインダストリー,77(1) 51-52,2019年01月

    小関 卓也

  • β-Diglycosidases from microorganisms as industrial biocatalysts: biochemical characteristics and potential applications,Springer Nature,Applied Microbiology and Biotechnology,102 8717-8723,2018年08月

    Takuya Koseki, Mai Ishikawa, Mayu Kawasaki, Yoshihito Shiono

  • 米糠の高機能化を目指した新規発酵技術の開発,公益財団法人飯島藤十郎記念食品科学振興財団 平成26年度年報,30 55-60,2015年

    小関卓也

  • ポリフェノールの高度利用を目指したエステラーゼ研究,Peptide Newsletter Japan,93 5-8,2014年

    小関卓也

  • 麹菌由来のフェルラ酸エステラーゼの開発とその利用,温古知新,51 40-44,2014年

    小関卓也

  • 麹菌由来のフェルラ酸エステラーゼの多様性とその応用,公益財団法人日本醸造協会,日本醸造協会誌,108 204-210,2013年04月

    小関卓也,伏信進矢

  • 麹菌由来のフェルラ酸エステラーゼについて,日本応用糖質科学会,応用糖質科学,2 111-116,2012年02月

    小関卓也, 堀茜, 見原好治, 河本かずさ, 伏信進矢, 小宮大, 鈴木健太郎, 祥雲弘文, 若木高善, 村山哲也, 塩野義人

  • Occurrence, properties, and applications of feruloyl esterases.,Springer,Applied Microbiology and Biotechnology,84 803-810,2009年06月

    T. Koseki, S. Fushinobu, Ardiansyah, H. Shirakawa, M. Komai

  • Crystal structure of GH54 α-L-arabinofuranosidase and unique function of CBM42 attached to it,日本応用糖質科学会,Journal of Applied Glycoscience,53 143-148,2006年05月

    A. Miyanaga, T. Koseki, H. Matsuzawa, T. Wakagi, H. Shoun, and S. Fushinobu

  • 植物細胞壁に結合したフェノール酸の構造とその利用,三栄源エフ・エフ・アイ,Foods and Food Ingredients Journal of Japan ,195 24-29,2001年11月

    小関卓也

  • 泡盛における原料に由来する香り成分とその生成機構,秋田今野商店,温故知新,2001年06月

    小関卓也

  • 泡盛の香りはどこからくるのか,日本生物工学会,日本生物工学会誌,78(11) 465-467,2000年11月

    小関卓也, 岩野君夫

  • 泡盛中のバニリンの意義と生成機構,日本醸造協会,日本醸造協会誌,93(7) 510-517,1998年07月

    小関卓也, 岩野君夫

  • 原料由来の焼酎香気成分はカビが担っている,バイオサイエンスとインダストリー,バイオサイエンスとインダストリー,55(11) 34-35,1997年11月

    小関卓也, 岩野君夫

  • 焼酎の熟成,化学工業,化学工業,48(2) 136-141,1997年02月

    小関卓也, 岩野君夫

  • 焼酎における原料由来の香気成分と麹菌酵素の寄与,日本農芸化学会,日本農芸化学会誌,70(6) 684-686,1996年06月

    小関卓也, 岩野君夫

  • 本格焼酎はいかに美味しくなるか,日本生物工学会,日本生物工学会誌,74 125,1996年02月

    小関卓也

  • 東北における最近の吟醸酒の製造について,日本醸造協会,日本醸造協会誌,85(11) 776-784,1990年11月

    小関卓也, 北本勝ひこ, 忍頂寺晃嗣, 伊藤康

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工業所有権

  • 特許,米糠麹穀物粉糖化物ないし米糠麹糖化物の乳酸菌発酵物およびその製造方法,遠藤修二郎,川瀬漣,鬼島直子,勝見直行,小関卓也

    出願番号( 2014-066326 ) 登録番号( 特許第6288837号 ) ,日本国

  • 特許,米糠麹の製造方法およびこれを用いた米糠麹糖化物、米糠麹米粉糖化物の製造方法,遠藤修二郎,川瀬漣,鬼島直子,勝見直行,小関卓也

    出願番号( 2013-253640 ) 登録番号( 特許第6337366号 ) ,日本国

  • 特許,糸状菌Rhizopus oligosporus IFO8631株の生産する生理活性物質,小林信也, 岡崎直人, 後藤邦康, 小関卓也

    登録番号( 1917935 ) ,日本国

  • 特許,醸造用酵素剤,岩野君夫, 伊藤清, 小関卓也

    公開番号( 2045841 ) ,日本国

学術関係受賞

  • 第10回酵素応用シンポジウム研究奨励賞,2009年06月,日本国,酵素応用シンポジウム,小関卓也

  • 財団法人日本醸造協会伊藤保平賞,2008年09月,日本国,財団法人日本醸造協会,奥田将生、小関卓也

  • 第1回泡盛研究奨励金,2007年03月,日本国,沖縄県酒造組合,泡盛の特徴香の生成及び機能に関わる酵素の基盤的研究

  • 日本醸造学会奨励賞,2005年10月05日,日本国,日本醸造学会,小関卓也

  • 日本醸造協会技術賞,1999年09月,日本国,財団法人日本醸造協会,小関卓也, 岩野君夫

共同研究希望テーマ

  • 植物性食品素材の有効利用に関する研究,産学連携、民間を含む他機関等との共同研究等を希望する,共同研究

 

担当授業科目

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相談に応じられる分野