2024/05/13 更新

写真a

ナガイ タケシ
永井 毅
NAGAI Takeshi
職名
教授

出身大学院

  • 東京水産大学  水産学研究科  食品生産学専攻

    修士課程,1993年03月,修了

取得学位

  • 博士(農学),九州大学,1999年02月

学外略歴

  • 水産大学校,助手,1993年04月 ~ 2004年03月

  • 九州大学,研究員,1998年06月 ~ 1999年03月

  • ソンクラ王子大学大学院,教授,2002年09月 ~ 継続中

  • 東京農業大学,講師,2004年04月 ~ 2005年03月

  • 東京農業大学,助教授,2005年04月 ~ 2007年03月

  • 東京農業大学,准教授,2007年04月 ~ 2008年03月

  • 道民カレッジ「ほっかいどう学」講師,講師,2008年04月 ~ 2009年03月

  • 東京農業大学,教授,2008年04月 ~ 2010年09月

  • 日本赤十字北海道看護大学,非常勤講師,2009年04月 ~ 2011年03月

  • 美作大学,教授,2010年10月 ~ 2012年03月

  • 山形大学,教授,2012年04月 ~ 継続中

全件表示 >>

所属学会・委員会

  • 日本水産学会

  • 日本食品科学工学会

  • 日本農芸化学会

  • 日本生化学会

  • 日本食品化学学会

  • International Technology Exchange Society

  • 日本食品保蔵学会

  • Academic Journals Inc.

  • International Research Journals

全件表示 >>

 

研究テーマ

  • 食材や未利用・低利用資源から新規な食品開発につなげるための食品加工・製造・分析技術などの技術開発や応用研究を行なっております。また、食品の特性解明や地域に根付いた食品開発にも取り組んでいます。

論文

  • 発酵あん製造における食品用酵素添加の有効性評価,日本食品科学工学会誌,71(10) ,2024年10月

    河野凜々安・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Characterization of fish skin hydrolysates exhibiting dipeptidyl peptidase IV inhibitory activity,Indonesian Food and Nutrition Progress,21(1) 1-10,2024年05月

    H. Miyamoto, E. Safitri, T. Nagai, and M. Saito

    共著(海外含む)

  • 米麹を用いた発酵あんの開発とその物理化学的特性,日本食品科学工学会誌,2024年01月

    河野凜々安・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Impact of trehalose as a partial replacement of sugar on physicochemical properties of brown rice tofu during storage,Journal of Agricultural Science,15(6) ,2023年05月

    S. Tamai, M. Saito, and T. Nagai

    共著(国内のみ)

  • 玄米豆腐の製造における異なる植物源澱粉の本葛粉の代替利用としての可能性,日本食品科学工学会誌,69(11) 541-547,2022年11月

    玉井史保子・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Quality improvement and characterization for production of acceptable high-quality brown rice tofu in Japan,Journal of Agricultural Science,14(6) 28-39,2022年05月

    S. Tamai, M. Saito, and T. Nagai

    共著(国内のみ)

  • 完熟バナナ果実を用いて調製したバナナジャムの機能特性,日本食品化学学会誌,29(1) 52-60,2022年04月

    浅野未来・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Quality evaluation of long-term fermented shrimp sauce,Current Topics in Biotechnology,12 15-25,2022年

    T. Nagai, M. Saito, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(国内のみ)

  • 完熟バナナ果実を用いたバナナジャムの調製とその物理化学的特性ならびに官能特性,日本食品化学学会誌,28(3) 133-137,2021年12月

    浅野未来・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • 玄米豆腐の開発とその物理化学的特性ならびに官能特性,日本食品科学工学会誌,68(10) 399-406,2021年10月

    玉井史保子・西塔正孝・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Reduced-salt shrimp sauces from Alaskan pink shrimp and nonglutinous rice cultivar Tsuyahime koji: Preparation and characterization,International Aquatic Research,12(4) 279-290,2020年12月

    NAGAI, T., SAITO, M., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N

    共著(国内のみ)

  • Isolation of collagen from sailfin sandfish skins as by-product for use in some industrial purposes,Journal of Agricultural Science and Food Technology,6 69-78,2020年

    T. Nagai, M. Saito, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(国内のみ)

  • Characteristics of low-salt Alaskan pink shrimp sauce prepared using nonglutinous rice cultivar Yukiwakamaru koji,Journal of Food Processing and Preservation,2020年

    T. Nagai, M. Saito, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(国内のみ)

  • 魚類コラーゲンペプチドのカルシウム結合能及び卵巣摘出マウスの骨代謝に及ぼす影響,女子栄養大学紀要,51 13-22,2020年

    新井由里香・西塔正孝・石原賢司・加藤智美・佐藤洋子・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Characterization of collagen from Sakhalin taimen skins as useful biomass,Food Technology and Biotechnology,2020年

    NAGAI, T., SAITO, M., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N

    共著(国内のみ)

  • Development of acceptable high-quality noodles using nonglutinous cultivar Akitakomachi flours,Cereal Chemistry,96(6) 1112-1125,2019年11月

    NAGAI, T., TAKAGI, A., KAI, N., TANOUE, Y., and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • Characteristics of strained lees of wines made from crimson glory vine (Vitis coignetiae Pulliat ex Planch.) berries as low economic waste by-product,Sustainable Chemistry and Pharmacy,14 100180,2019年10月

    NAGAI, T., TANOUE, Y., KAI, NORIHISA, AND SUZUKI. N.

    共著(国内のみ)

  • Isolation and partial characterization of 2-deoxy-D-glucose resistant Saccharomyces cerevisiae strain from fruits harvested in Yamagata,Asian Food Science Journal,12(3) 1-13,2019年09月

    NAGAI, T., NAKAGAWA, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI. N.

    共著(国内のみ)

  • Potentials of representative heirloom vegetables on Shonai region of Yamagata, Japan,Emirates Journal of Food and Agriculture,31 109-117,2019年

    NAGAI, T., NAGATA, T., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • The available utilization of selenium from some inedible tissues of marine products-V: The distribution of selenium in several species of fish as the special marine products from Oita Prefecture,Studies in Science and Technology,2019年

    KAI, N., INOUE, T. and NAGAI, T.

    共著(国内のみ)

  • Chemical properties of commercially available honey species and the functional properties of caramelization and Maillard reaction products derived from these honey species,Journal of Food Science and Technology,55(2) 586-597,2018年

    NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Comparison of bread-making quality on Saccharomyces cerevisiae strain YTPR1 prepared in different conditions,Journal of Agricultural Science,10 47-57,2018年

    NAGAI, T., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Characteristics of rice flour breads using yeast isolated from pear Red Bartlett fruits,Journal of Agricultural Science,10 16-29,2018年

    NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Physicochemical and health promoting properties of everbearing strawberry cultivar, ‘Dekoruju’ berries,Journal of Agricultural Science,10 15-25,2018年

    NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • Comparison on qualities of chum salmon (Oncorhynchus keta) dorsal muscles cooked using superheated steam and other heating methods,Asian Food Science Journal,2 1-12,2018年

    NAGAI, T., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • Development of enhanced value-added processed food of chum salmon (Oncorhynchus keta) dorsal muscle using koji and its chemical changes during the fermentation,International Food Research Journal,25 2417-2427,2018年

    NAGAI, T., FURUTA, Y., SAITO, M., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • The available utilization of selenium from some inedible tissues of marine products-IV: The distribution of selenium in several species of shrimps,Studies in Science and Technology,7 39-42,2018年

    KAI, N., INOUE, T. and NAGAI, T.

    共著(国内のみ)

  • Development of pumpkin pudding-like food using soybeans [Glycine max (L.) Merr.],Asian Food Science Journal,5 1-9,2018年

    NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • Characteristics of noodles made from rice flours of major non-glutinous rice cultivars of Japan,Asian Food Science Journal,4 1-13,2018年

    NAGAI, T., TAKAGI, A., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(国内のみ)

  • The available utilization of selenium from some inedible tissues of marine products-III: The distribution of selenium in several species of shellfish,Studies in Science and Technology,2017年

    KAI, N., INOUE, T. and NAGAI, T.

    共著(海外含む)

  • The fruit liquor prepared from everbearing strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) cultivar, ‘Summertiara’ berries with superior health promoting abilities,SciFed Food & Dairy Technology Journal,2017年

    NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Each effect of the boiling treatment upon the distributions of selenium and mercury in short-necked clam,Studies in Science and Technology,2017年

    KAI, N., INOUE, T. and NAGAI, T.

    共著(海外含む)

  • Anti-oxidative and anti-allergic activities of type I collagen hydrolysates from emu skins as by-product,SciFed Food & Dairy Technology Journal,2017年

    NAGAI, T., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Characterization of collagen from emu (Dromaius novaehollandiae) skins,Journal of Food Science and Technology,52 2344-2351,2015年08月

    T. Nagai, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(海外含む)

  • Functional properties of autolysate and enzymatic hydrolysate from yam tsukuneimo (Dioscorea opposita Thunb.) tuber mucilage tororo,Journal of Food Science and Technology,51 3838-3845,2014年12月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., KAI, N. and TANOUE, Y.

    共著(海外含む)

  • Cycloadducts of furan with arynes generated from 2-bromo- and 2,6-dibromo-1,4,5,8-tetramethoxynaphthalenes,Journal of Heterocyclic Chemistry,51 1199-1201,2014年06月

    TANOUE, Y., KAI, N., NAGAI, T. and USHIO, K

    共著(海外含む)

  • Reaction of some indoles with 1,4-naphthoquinones in the presence of Pd(OAc)2,Journal of Heterocyclic Chemistry,51 E364-366,2014年06月

    TANOUE, Y., KAI, N., NAGAI, T., USHIO, K.

    共著(海外含む)

  • Collagen hydrolysates derived from Yezo sika deer (Cervus nippon yesoensis) tendon have highly health-promoting potentials,International Food Research Journal,2014年04月

    NAGAI, T., TANOUE, Y., Kai, N. and SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • Characterization and functional properties of new everbearing strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) cultivar, ‘Summertiara’ berries,Functional Foods in Health and Disease,2014年02月

    T. Nagai, M. Tamai, M. Sato, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(海外含む)

  • The available utilization of selenium from some inedible tissues of marine products-II: The distribution of selenium in several species of fish at lower trophic levels in the marine ecosystem,Studies in Science and Technology,2014年

    KAI, N., INOUE, T., KURAUCHI, Y., TANOUE, Y., TAKAHASHI, Y. and NAGAI, T.

    共著(海外含む)

  • Beverage made from fully ripened silver vine [Actinidia polygama (Sieb. et Zucc.) Planch. ex Maxim.] berries possess some health-promoting potentials,Journal of Medical Sciences,2013年07月

    NAGAI, T., Kai, N., TANOUE, Y.,SUZUKI, N.

    共著(海外含む)

  • The available utilization of selenium from some inedible tissues of marine products-I: The distribution of selenium in several species of cultured and wild fish,Studies in Science and Technology,2(2) 127-130,2013年01月

    N. Kai, Y. Tanoue, Y. Takahashi, and T. Nagai

    共著(海外含む)

  • The behavior of selenium and mercury in cultured fish-VII-The influence of the fasting upon the mercury and selenium distribution,Studies in Science and Technology,2012年12月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., TANOUE, Y., TANAKA, R., FUKUSHIMA, H., MAEDA, T., FUKUDA, Y. and NAGAI, T.

    共著(海外含む)

  • In vitro antioxidative activity and antihypertensive activity of soy sauce cake derived from the manufacturing of Japanese style fermented soy sauce,Food and Nutrition Sciences,2012年08月

    T. Nagai, Y. Tanoue, N. Kai, and N. Suzuki

    共著(海外含む)

  • Functional property of honey from Echium vulgare,Food and Nutrition Sciences,2012年05月

    NAGAI, T., TANOUE, Y., KAI, N. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Collagen from tendon of Yezo sika deer (Cervus nippon yesoensis) as by-product,Food and Nutrition Sciences,2012年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y. and KAI, N

    共著(海外含む)

  • Characterization of α-amylase from mandarin orange honey,Journal of Apicultural Research,2012年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N., TANOUE, Y. and KAI, N

    共著(海外含む)

  • The liquor made from silver vine [Actinidia polygama (Sieb. et Zucc.) Planch ex Maxim.] berries possess strongly antioxidative activity and antihypertensive activity,African Journal of Food Science,2011年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • The Behavior of selenium and mercury in cultured fish-Ⅵ-The profile of mercury distribution in cultured amberjack-,ITE-IBA Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2011年04月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., KONDO, M., TAKESHITA, N., INOUE, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • The behavior of selenium and mercury in   cultured fish-Ⅴ-The profile of selenium distribution in cultured red sea bream-,ITE-IBA Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2011年04月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., KONDO, M., TAKESHITA, N., INOUE, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Identification of actinomycetes producing phospholipase D with high transphosphatidylation activity,Current Microbiology,2010年04月

    NAKAZAWA, Y., SUZUKI, R., UCHINO, M., SAGANE, Y., KUDO, T., NAGAI, T., SATO, H. and TAKANO, K

    共著(海外含む)

  • Reaction of 3-iodoindole with 1,4-naphthoquinones,Journal of Heterocyclic Chemistry,2010年04月

    TANOUE, Y., TERAOKA, T., KAI, N., NAGAI, T. and USHIO, K

    共著(海外含む)

  • Characterization of acid-soluble collagen from skins of surf smelt (Hypomesus pretiosus japonicus Brevoort),Food and Nutrition Sciences,2010年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Purification, biochemical characterization, and cloning of phospholipase D from Streptomyces racemochromogenes strain 10-3,The Protein Journal,2010年04月

    NAKAZAWA, Y., SAGANE, Y., KIKUCHI, T., UCHINO, M., NAGAI, T., SATO, H., TOEDA, K. and TAKANO, K

    共著(海外含む)

  • 有色馬鈴薯を用いた飲料の開発,日本食品保蔵科学会誌,2009年04月

    妙田貴生・永井 毅・塚本 篤・野田高弘・永島俊夫

    共著(国内のみ)

  • The behavior of selenium and mercury in cultured fish-III-The profile of selenium and mercury distribution in cultured olive flounder using extruder pellet-,ITE-IBA Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2009年04月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., KONDO, M., TAKESHITA, N., INOUE, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Synthesis of halogenoindirubins,Journal of Heterocyclic Chemistry,2009年04月

    TANOUE, Y., IKOMA, Y., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • α-Amylase from persimmon honey: Purification and characterization,International Journal of Food Properties,2009年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidant activities of the extracts from bamboo powder as underutilized resource,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2009年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Collagen from common minke whale (Balaenoptera acutorostrata) unesu,Food Chemistry,2008年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • The behavior of selenium and mercury in cultured fish-II-The profile of mercury distribution in cultured olive flounder-,ITE-IBA Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2008年04月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., KONDO, M., TAKESHITA, N., INOUE, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities of enzymatic hydrolysates from royal jelly imported from China,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2008年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities of enzymatic hydrolysates from lees as byproduct produced during sake making using fugu muscle and fin,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2008年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N., NAKAZAWA, Y. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Functional properties of water extract from fully ripened silver vine [Actinidia polygama (Sieb. et Zucc.) Planch. ex. Maxim.] berries,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2008年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., NAKAZAWA, Y. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Purification and characterization of α-amylase from honeydew honey,International Journal of Food Properties,2008年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • A facile synthesis of asterriquinone D,Journal of Heterocyclic Chemistry,2008年04月

    TANOUE, Y., MOTOI, T., MATSUDA, Y., KAI, N., SAKATA, K., HASHIMOTO, M. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Autolysate and enzymatic hydrolysates from yam (Dioscorea opposita Thunb.) tuber mucilage tororo has antioxidant and angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • A revised synthetic scheme of 6,6'-dibromoindirubin,Journal of Heterocyclic Chemistry,2007年04月

    TANOUE, Y., HARA, A., KAI, N., SAKATA, K., HASHIMOTO, M. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • The behavior of selenium and mercury in cultured fish I-The profile of selenium distribution in cultured olive flounder-,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2007年04月

    KAI, N., TAKAHASHI, Y., KONDO, M., TAKESHITA, N., INOUE, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • 有色馬鈴薯を用いた発泡酒の醸造,日本食品保蔵科学会誌,2007年04月

    妙田貴生・塚本 篤・野田高弘・永井 毅・永島俊夫

    共著(国内のみ)

  • Tea beverages made from romanas rose (Rosa rugosa Thunb.) leaves possess strongly antioxidative activity by high contents of total phenols and vitamin C,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., KAWASHIMA, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antihypertensive activities of enzymatic hydrolysates from honeybee-collected pollen Cistus ladaniferus,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative and antihypertensive activities of autolysate and enzymatic hydrolysates from yam (Dioscorea opposita Thunb.) ichyoimo tubers,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Purification and partial characterization of major viscous protein from yam (Dioscorea opposita Thunb.) tuber mucilage tororo,International Journal of Food Properties,2007年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Physical properties of kamaboko derived from walleye pollack (Theragra chalcogramma) surimi and functional properties of its enzymatic hydrolysates,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Preparation and functional properties of beverages made from moss phlox (Phlox subulata L.) leaves,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2007年04月

    NAGAI, T., KAWASHIMA, T., SUZUKI, N., TANOUE, Y., KAI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Characterization of honey from different floral sources. Its functional properties and effects of honey species on storage of meat,Food Chemistry,2006年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., KANAMORI, N., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Attempts to isolate the precursors of tyrian purple from Rapana thomasiana,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2006年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • The oxidation state and distribution of selenium in jellyfish in a breeding environment,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2006年04月

    KAI, N., INOUE, S., UENO, S., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    単著

  • Functional properties of dioscorin, soluble viscous protein from Japanese yam (Dioscorea opposita Thunb.) tuber mucilage tororo,Zeitschrift für Naturforschung,2006年04月

    NAGAI, T. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities of beverages made from sea algae and commercially available tea extracts,International Journal of Food, Agriculture & Environment,2006年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities and angiotensin I-converting enzyme inhibitory activities of enzymatic hydrolysates from commercial kamaboko type samples,Food Science and Technology International,2006年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • α-Amylase in commercially available honey species from different floral sources,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2006年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., TAKAMI, Y., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activity of water extract from yam (Dioscorea opposita Thunb.) tuber mucilage tororo,European Journal of Lipid Science and Technology,2006年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities and angiotensin I-converting enzyme inhibition of extracts prepared from chum salmon (Oncorhynchus keta) catrilage and skin,International Journal of Food Properties,2006年04月

    NAGAI, T., ABE, A., N., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidant properties of enzymatic hydrolysates from royal jelly,Journal of Medicinal Food,2006年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., N., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative ability in a linoleic acid oxidation system and scavenging abilities against active oxygen species of enzymatic hydrolysates from pollen Cistus ladaniferus,International Journal of Molecular Medicine,2005年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N., MYODA, T. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Identification of souble proteins and interaction with mannan in mucilage of Dioscorea opposita Thunb. (Chinese yam) tuber,Food Science and Technology Research,2005年04月

    MYODA, T., MATSUDA, Y., SUZUKI, T., NAKAGAWA, T., NAGAI, T. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Removal of red tides and water blooms by singlet oxygen,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2005年04月

    SUZUKI, N., MESE, Y., ONO, A., FUJIMURA, A., NAGAI, T., MIZUMOTO, I., NOMOTO, T. and YODA, B

    共著(海外含む)

  • Synthesis of 2-(3-indolyl)-1,4'-naphthoquinones using 3-indoindoles,Journal of Heterocyclic Chemistry,2005年04月

    TANOUE, Y., HAMADA, M., KAI, N., SAKAMOTO, K., HASHIMOTO, M. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidant activity and angiotensin I-converting enzyme inhibition of enzymatic hydrolysates from bee bread,Zeitschrift für Naturforschung,2005年04月

    NAGAI, T., NAGASHIMA, T., SUZUKI, N. and INOUE, R

    共著(海外含む)

  • Isolation and characterization of acid and pepsin-solubilized collagens from the skin of brownstripe red snapper (Lutjanus vitta),Food Chemistry,2005年04月

    JONGIAREONRAK, A., BENJAKUL, S., VISESSANGUAN, W., NAGAI, T. and TANAKA, M

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L.,Food Chemistry,2005年04月

    NAGAI, T., MYODA, T. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • ジャガイモの品質特性と酸性フォスファターゼアイソザイムパターンの比較,日本食品保蔵科学会誌,2005年04月

    妙田貴生・中川智行・吉田穂積・永井 毅・永島俊夫

    共著(国内のみ)

  • ティラピア血液におけるセレンの存在状態,水産大学校研究報告,2004年04月

    甲斐徳久・井上 英・山元憲一・境 正・村田 寿・浜田盛承・田上保博・永井 毅

    共著(海外含む)

  • The oxidation state and the distribution of selenium in the ordinary muscle of freshwater fish under breeding environment,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2004年04月

    KAI, N., INOUE, S., YAMAMOTO, K., SAKAI, T., MURATA, H., HAMADA, M., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activity of animal and vegitable dietary fibers,BioFactors,2004年04月

    SUZUKI, N., FUJIMURA, A., NAGAI, T., MIZUMOTO, I., ITAMI, T., HATATE, H., NOZAWA, T., KATO, N., NOMOTO, T. and YODA, B

    共著(海外含む)

  • Characterization of acid-soluble collagen from skin and bone of bigeye snapper (Priacanthus tayenus),Food Chemistry,2004年04月

    KITTIPHATTANABAWON, P., BENJAKUL, S., VISESSANGUAN, W., NAGAI, T. and TANAKA, M

    共著(海外含む)

  • Angiotensin I converting enzyme inhibitory activities of extracts from propolis and royal jelly,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2004年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., SUZUKI, N., MYODA, T. and NAGASHIMA, T

    共著(海外含む)

  • Preparation and functional properties of extracts from bee bread,Nahrung/Food,2004年04月

    NAGAI, T., NAGASHIMA, T., MYODA, T. and INOUE, R

    共著(海外含む)

  • Angiotensin I converting enzyme inhibitory activities of honey species,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2004年04月

    NAGAI, T., NAGASHIMA, T., MYODA, T., INOUE, R., TAKAMI, Y. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Characterization of collagen from Japanese sea bass caudal fin as waste material,European Food Research and Technology,2004年04月

    NAGAI, T

    単著

  • Collagen from diamonback squid (Thysanoteuthis rhombus) outer skin,Zeitschrift für Naturforschung,2004年04月

    NAGAI, T

    単著

  • Fish scale collagen: Preparation and partial characterization,International Journal of Food Science and Technology,2004年04月

    NAGAI, T., IZUMI, M. and ISHII, M

    共著(海外含む)

  • Preparation and the functional properties of water extract and alkaline extract from royal jelly,Food Chemistry,2004年04月

    NAGAI, T. and INOUE, R

    共著(海外含む)

  • A facile synthesis of 6,6'- and 5,5'-dihalogenoindigos,Dyes and Pigments,2004年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Preparation and antioxidant properties of water extracts of propolis,Food Chemistry,2003年04月

    NAGAI, T., INOUE, R. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Synthesis of 7,10,20,23-tetramethoxy-1,5,14,18-tetrapxa[5.5](1,4)naphthalenophane and its structure,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2003年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidant properties of lees produced during sake making using fugu muscle and fin,Food Science and Technology International,2003年04月

    NAGAI, T

    単著

  • Preparation and functional properties of beverages made from sea algae,Food Chemistry,2003年04月

    NAGAI, T. and YUKIMOTO, T

    共著(海外含む)

  • Polyphenol oxidase from bean sprouts Glycine max L.,Journal of Food Science,2003年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • A facile synthesis of naturally occurring binaphthoquinones: Efficient oxidative dimerization of 4-alkoxy-1-naphthols using silver (II) oxide-40% nitric acid,Tetrahedron,2002年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., MORISHITA, S., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities of manuka (Leptopermum scoparium) honey,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2002年04月

    NAGAI, T., INOUE, R. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Collagen of the skin of ocellate puffer fish (Takifugu rubripes),Food Chemistry,2002年04月

    NAGAI, T., AKARI, Y. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • The existing state of selenium in the blood of carp Cyprinus carpio,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2002年04月

    KAI, N., INOUE, H., TAMAMOTO, K., SAKAI, T., MURATA, H., HAMADA, M., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Scavenging capacities of pollen extracts from cistus ladaniferus on autoxidation, superoxide radicals, hydroxyl radicals, and DPPH radicals,Nutrition Research,2002年04月

    NAGAI, T., INOUE, R., INOUE, H. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Glutathione peroxidase from the liver of Japanese sea bass Lateolabrax japonicus,Zeitschrift für Naturforschung,2002年04月

    NAGAI, T., YUKIMOTO, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Characterization of N-acetylhexosaminidase from rhizostomous jellyfish Rhopilema asamushi mesogloea,Fish Physiology and Biochemistry,2002年04月

    NAGAI, T., WATARAI, Y. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Preparation and partial characterization of collagen from paper nautilus (Argonauta argo, Linnaeus) outer skin,Food Chemistry,2002年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Collagen of octopus Callistoctopus arakawai arm,International Journal of Food Science and Technology,2002年04月

    NAGAI, T., NAGAMORI, E., YAMASHITA, E. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Partial characterization of water in which rice koshihikari has been washed: Antioxidative activity,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2002年04月

    NAGAI, T., ARAKI, Y. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Isolation and characterization of collagen from the outer skin waste materials of cuttlefish (Sepia lycidas),Food Chemistry,2001年04月

    NAGAI, T., YAMASHITA, E., TANIGUCHI, K., KANAMORI. N. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities of some dietary fibers against singlet oxygen,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2001年04月

    SUZUKI, N., NAGAI, T., KUSANAGI, H., MIZUMOTO, I., MATSUYA, H., YODA, B., ITAMI, T., TAKAHASHI, Y., NOMOTO, T. and KANAMORI, N

    共著(海外含む)

  • A assay method specific for endonuclease activity: Theoretical review,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2001年04月

    KANAMORI, N., NAGAI, T., YODA, B. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Partial purification of polyphenol oxidase from chinese cabbage Brassica rapa L.,Journal of Agricultural and Food Chemistry,2001年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • A facile synthesis of tyrian purple based on a biosynthetic pathway,Fisheries Science,2001年04月

    TANOUE, Y., TERADA, A., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., MORISHITA, S., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis,Food Chemistry,2001年04月

    NAGAI, T., SAKAI, M., INOUE, R. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Characterization of skipjack liver alcohol dehydrogenase-1 as isozyme,Food Science and Technology Research,2001年04月

    NAGAI, T., KANAMORI, N. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Quantitative analysis of serotonin metabolites in fish organs,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2001年04月

    NAGAI, T., KANAMORI, N., SUZUKI, N., KATAGIRI, Y., TADA, T. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Isolation of collagen from fish waste material-skin, bone, and fins,Food Chemistry,2000年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Enzymatic production of melatonin in rainbow trout (Salmo gairdneri) and skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) brain,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., KATAGIRI, Y., TADA, T. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Possible existence of chitosanase-like enzyme in ovary of sea urchin,Fisheries Science,2000年04月

    NAGAI, T

    単著

  • Ring opening of cyclic ethes by sulfunic acid-acetic anhydride,Journal of Heterocyclic Chemistry,2000年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., MORISHITA, S., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Correlation between decomposition rates of and quenching constants of "environmental hormones" by singlet oxygen,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    SUZUKI, N., MIZUMOTO, I., NAGAI, T., HATATE, H., NOMOTO, T., MATSUYA, H., YODA. B. and KOZAWA, A

    共著(海外含む)

  • A simple and rapid determination of serotonin metabolites using fluorometric detection,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., KATAGIRI, Y., TADA, T. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Preparation and characterization of several fish bone collagens,Journal of Food Biochemistry,2000年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • Partial characterization of collagen from purple sea urchin (Anthocidaris crassispina) test,International Journal of Food Science and Technology,2000年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • The oxidation state and its distribution of selenium in suspended substances,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    KAI, N., HAMADA, M., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Isolation and characterization of collagen from Rhizostomous jellyfish (Rhopilema asamushi),Food Chemistry,2000年04月

    NAGAI, T., WORAWATTAMATEEUL, W., SUZUKI, N., NAKAMURA, T., ITO, T., FUJIKI, K., NAKAO, M. and YANO, T

    共著(海外含む)

  • 水産物における水銀とセレン-生物無機化学的視点からの概観-,水産大学校研究報告,2000年04月

    甲斐徳久・浜田盛承・田上保博・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Reactivitiy of tea-leaf catechins to superoxide: Measurement by the Cypridina chemiluminescence method,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    SUZUKI, N., TANAKA, R., NAGAI, T., HATATE, H., MIZUMOTO, I., MASHIKO, N., NOMOTO, T. and YODA. B

    共著(海外含む)

  • Partial characterization of collagen from catshark Heterodontsu japonicus skin and muscle,ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine,2000年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

    共著(海外含む)

  • A novel truncated isoform of the mamnose binding lectin-associated serine protease (MASP) from the common carp (Cyprinus carpio),Immunogenetics,2000年04月

    NAGAI, T., MUTSURO, J., KIMURA, M., KATO, Y., FUJIKI, K., YANO, T. and NAKAO, M

    共著(海外含む)

  • 硝酸セリウム(Ⅳ)アンモニウムによる1,4-ジアルコキシ-5,8-ジメトキシナフタレンの位置選択的酸化,日本化学会誌,1999年04月

    田上保博・坂田一矩・橋本 守・森下晋一・浜田盛承・甲斐徳久・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Mitochondrial aldehyde dehydrogenase from the liver of skipjack tuna Katsuwonus pelamis,Comparative Biochemistry and Physiology,1999年04月

    NAGAI, T

    単著

  • Properties of myofibrillar protein from Japanese stingfish (Sebastes inermis) dorsal muscle,Food Research International,1999年04月

    NAGAI, T., KURATA, M., NAKAMURA, T., ITO, T., FUJIKI, K., NAKAO, M. and YANO, T

    共著(海外含む)

  • Distribution of glutathione peroxidase activity in fish,Fisheries Science,1999年04月

    NAGAI, T., INADA, J., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. KAMINISHI, Y., NAKAGAWA, H., FUJIKI, K., NAKAO, M. and YANO, T

    共著(海外含む)

  • Collagen of edible jellyfish exumbrella,Journal of the Science of Food and Agriculture,1999年04月

    NAGAI, T., OGAWA, T., NAKAMURA, T., ITO, T., NAKAGAWA, H., FUJIKI, K., NAKAO, M. and YANO, T

    共著(海外含む)

  • Influences of different dissolving method of succinic anhydride on the succinylation level of some proteins,Journal of National Fisheries University,1999年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • Effects of inhibitors on monoamine oxidase activity in several organs of Croaker Nibea mitsukurii and Ayu Plecoglossus altivelis,Journal of National Fisheries University,1998年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • Existence of chitinase and β-N-acetylglucosaminidase in several jellyfish,Fisheries Science,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y., UENO, S. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Influence of added amounts of succinic anhydride on the succinylation level for some proteins,Journal of National Fisheries University,1997年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • Organ distribution of tryptophan hydroxylase in several fish,Fisheries Science,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Differential Scanning Calorimetry of several jellyfish mesogloea,Fisheries Science,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Comparison of characteristics of β-N-acetylhexosaminidase from moon jellyfish Aurelia aurita with those from other species,Fisheries Science,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y., UENO, S. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • A novel type mitochondrial monoamine oxidase from the liver of skipjack tuna (Katsuwonus pelamis): Purification and characterization,Journal of the Science of Food and Agriculture,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Organ distribution of alcohol dehydrogenase activity in several fish,Fisheries Science,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Characterization of yellowfin tuna (Thunnus albacares, Scombroidei) tryptophan hydroxylase,Comparative Biochemistry and Physiology,1997年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Purification and characterization of alcohol dehydrogenase from liver of skipjack Katsuwonus pelamis,Fisheries Science,1996年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • ナフタザリンとエチルビニルエーテルの反応によるエチリデンジナフタザリン化合物の簡単な合成,日本化学会誌,1996年04月

    田上保博・寺田 晃・坂田一矩・橋本 守・森下晋一・浜田盛承・甲斐徳久・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Temperature changs of kamaboko accompanied by stretching,Fisheries Science,1996年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • The oxidation state and its distribution of selenium in the blood of cultured yellow tail Seriora Quinqueradiata,Fisheries Science,1996年04月

    KAI, N., TSUDA, T., SAKAI, T., MURATA, H., HAMADA, M., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Distribution of aromatic L-amino acid decarboxylase in tissues of skipjack tuna using L-DOPA as the substrate,Journal of Fish Biology,1996年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • 魚の骨の無機成分およびその高度有効利用,水産大学校研究報告,1995年04月

    浜田盛承・永井 毅

    共著(国内のみ)

  • Distribution of aromatic L-amino acid decarboxylase activity in tissues of skipjack,Fisheries Science,1995年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Organ distribution of aldehyde dehydrogenase activity of several fish,Fisheries Science,1995年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Purification and properties of aromatic L-amino acid decarboxylase from liver of skipjack tuna (Katsuwonus pelamis, Teleostei: Scombridae),Fisheries Science,1995年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Glutathione peroxidase activity in the blood of tunas and marlins,Fisheries Science,1995年04月

    KAI, N., TSUDA, T., SAKAI, T., MURATA, H., HAMADA, M., TANOUE, Y. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Variations of tensile strength of myosin gel by heating,Fisheries Science,1995年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • Inorganic constituents of bone of fish,Fisheries Science,1995年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N., TANOUE, Y., MAE, H., HASHIMOTO, M., MIYOSHI, K., KUMAGAYA, H. and SAEKI, K

    共著(海外含む)

  • Temperature dependence of the tensile strength of fish myosin gel,Fisheries Science,1995年04月

    HAMADA, M., NAGAI, T., KAI, N. and TANOUE, Y

    共著(海外含む)

  • Distribution and some properties of tryptophan hydroxylase from liver in several fishes,Fisheries Science,1995年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Purification and properties of mitochondrial monoamine oxidase type A from skipjack liver,Fisheries Science,1995年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Variation of the SH content of BSA by electrolysis,Journal of Shimonoseki University of Fisheries,1994年04月

    HAMADA, M., ISHIZAKI, S. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Distribution of monoamine oxidase in tissues of skipjack,Fisheries Science,1994年04月

    NAGAI, T., HAMADA, M., KAI, N., TANOUE, Y. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Positional assignments of a substituent group of 3-substituted juglones by the off-resonance 13C NMR spectra,Bulletin of the Chemical Society of Japan,1994年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., MORISHITA, S., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Convenient synthesis of 1,4-naphtoquinons from polymethoxynaphthalens. Oxidative demethylation with silver-catalyzed ammonium peroxodisulfate,Bulletin of the Chemical Society of Japan,1994年04月

    TANOUE, Y., SAKATA, K., HASHIMOTO, M., MORISHITA, S., HAMADA, M., KAI, N. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

  • Purification and characterization of skipjack liver tryptophan hydroxylase,Fisheries Science,1994年04月

    NAGAI, T., SERRANO, Jr. A.E. and NAGAYAMA, F

    共著(海外含む)

  • Variations of SH content and kamaboko-gel forming ability of shark muscle proteins by electrolysis,Journal of Shimonoseki University of Fisheries,1994年04月

    HAMADA, M., ISHIZAKI, S. and NAGAI, T

    共著(海外含む)

全件表示 >>

著書

  • 食べ物と健康-食品の栄養成分と加工-,同文書院,2021年09月

    國﨑直道, 西塔正孝, 永井 毅他

  • しくみ図解シリーズ 食品加工が一番わかる,技術評論社,2015年

    永井 毅

  • Marine Proteins & Peptides,Wiley-Blackwell,2013年05月

    Takeshi Nagai, Yasuhiro Tanoue, Norihisa Kai, and Nobutaka Suzuki

  • 食生活,カザン,2012年

    永井 毅

  • オホーツクフードマイスターへの道,東京農業大学出版会,2010年04月

    永井 毅

  • 道民カレッジ ほっかいどう学,北海道生涯学習協会,2008年04月

    永井 毅

  • 食品加工技術概論,恒星社厚生閣,2008年04月

    永井 毅

  • Near Infrared Spectroscopy,New Zealand Near Infrared Spectroscopy Society,2007年04月

    SUZUKI, N., MESE, Y., ONO, A., FUJIMURA, A., TOSHITOKU, Y., NAGAI, T., MIZUMOTO, I., MITSUTANI, A., KITAGUCHI, H., ISHIDA, Y et al.

  • オホーツク100のフードサイエンス,東京農業大学出版会,2007年

    永井 毅

  • Current Topics in Biochemistry,Research Signpost,2006年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T

  • Bioluminescence & Chemiluminescence, World Scientific Publication,2005年04月

    ) FUJIMURA, A., TOSHITOKU, Y., MESE, Y., SUZUKI, N., NAGAI, T., MIZUMOTO, I., SATO, H., KANAZAWA, R., GO, A., NAKAGUCHI, K et al

  • パソコンで学ぶ食品化学〜目で見る食品成分とその変化〜,三共出版,2005年04月

    高野克己,渡部俊弘,佐藤広顕,永井 毅

  • Current Topics in Food Science and Technology,Research Signpost,2005年04月

    SUZUKI, N., NAGAI, T. and YODA, B; NAGAI, T., SUZUKI, N. and NAGASHIMA, T. MYODA; T., NAGAI, T. and NAGASHIMA, T

  • オホーツクの本,東京農業大学出版会,2005年

    永井 毅

  • 食の生命科学,広大生物圏出版会,2004年04月

    鈴木喜隆・永井 毅

  • えび養殖読本(改訂版) ,水産社,2004年04月

    藤本岩夫・井上爾朗・伊丹利明・永井 毅

  • Near Infrared Spectroscopy,NIR Publications,2004年04月

    SUZUKI, N., NAGAI, T., MIZUMOTO, I., ITAMI, Y., NOZAWA, T., KATO, N. and YODA, B

  • Trends in Comparative Biochemistry & Physiology,Research Trends,2004年04月

    NAGAI, T., SUZUKI, N., MYODA, T. and NAGASHIMA

  • 生活習慣病と食品の機能,水産社,2003年04月

    永井 毅

  • 機能性食品としての蜂産品の魅力,兵庫県養蜂振興会,2003年04月

    永井 毅

  • 驚異の水産物パワー,水産社,2003年04月

    永井 毅

  • Research Advances in Food Science,Global Research Network,2002年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N 

  • Trends in Comparative Biochemistry & Physiology,Research Trends,2002年04月

    NAGAI, T. and SUZUKI, N

  • Oxidative Degradation and Antioxidative Activities of Food Constituents,Research Signpost,2002年04月

    NAGAI, T. and INOUE, R 

  • Bioluminescence & Chemiluminescence,World Scientific Publication,2002年04月

    SUZUKI, N., NAGAI, T., HATATE, H., MIZUMOTO, I., YODA, B., ITAMI, Y., TAKAHASHI, Y., NOMOTO, T., KANAMORI, N. and KOZAWA, A

  • 食品の光劣化防止技術(共著),サイエンスフォーラム,2001年04月

    鈴木喜隆,永井 毅,金森憲雄

  • Bioluminescence & Chemiluminescence,World Scientific Publication,2001年04月

    SUZUKI, N., MIZUMOTO, I., NAGAI, T., NOMOTO, T., MATSUYA, H., YODA, B., KOZAWA, K. and KOZAWA, A

  • 食の科学-水産食品を中心に,成山堂書店,2001年04月

    永井 毅

全件表示 >>

総説・解説記事

  • サケ肉の特徴と調理・加工による変化,(株)カザン,月刊「食生活」編:食生活,106(11) 26-31,2012年11月

    永井 毅

  • かまぼこ製品酵素消化産物の生体調節機能に関する研究,全国かまぼこ連合会,水産練製品の機能性研究成果集 70周年記念出版,2010年04月

    永井 毅

  • 殺人バチの警戒信号用フェロモン-身近な食品にも含まれる香気成分,日本化学会,化学と工業,2004年04月

    永井 毅

  • もやしの冷蔵貯蔵中における腐敗防止に関する研究,日本家政学会,日本家政学会誌,2001年04月

    永井 毅

作品

  • 「お米のグラノーラ」の開発・商品化,2016年

    その他

  • 「お米のコンフィチュール」の開発・商品化,2015年

    その他

  • 「Ebi Chocolate」の開発・商品化,2013年08月

    その他

  • 「サマーティアラジャム」の開発・商品化,2013年02月

    その他

  • 「おさかなクン」の開発・商品化,2010年12月

    その他

  • 「マスせんべい」の開発・商品化,2009年04月

    その他

全件表示 >>

学術関係受賞

  • ITE RESEARCH AWARD,2003年03月21日,アメリカ合衆国,International Technology Exchange Society,TAKESHI NAGAI

科研費(文科省・学振)獲得実績

  • 基盤研究(C),2019年04月 ~ 2022年03月,国産原料を用いた機能性豊かな無塩醤油様調味料の製造技術開発研究

    家政学および生活科学関連

  • 挑戦的萌芽研究,2013年04月 ~ 2015年03月,高品質な米粉パン製造に最適な高ストレス耐性野生酵母の獲得と製パン技術開発

    野生酵母による製パン技術開発

  • 萌芽研究,2002年04月 ~ 2004年03月,未利用海藻の三次機能の解析ー海藻のお茶への利用と抗酸化作用ー

    海藻の抗酸化性調査ならに海藻茶の開発、機能性調査

その他競争的資金獲得実績

  • 飯島藤十郎記念食品科学振興財団,2022年 ~ 2023年,うるち米およびもち玄米を用いた新たな玄米豆腐の製造技術の開発

    民間財団等

  • 日本豆類協会,2017年 ~ 2018年,小豆を用いた新規な無塩醤油様調味料の開発

    民間財団等

  • 日本環境財団,2017年 ~ 2018年,新たな無塩醤油様調味料の製造技術開発

    民間財団等

  • 荘内銀行ふるさと創造基金,2017年 ~ 2018年,大学の学びを、地域の宝物の子供達へ〜食品加工実習を通じた人材育成〜

    荘内銀行

  • 学校教育における農芸化学の普及活動補助費(日本農芸化学会) ,2016年,身近な加工食品作りを通して、食を科学する!

    日本農芸化学会

  • エリザベス・アーノルド富士財団,2013年07月 ~ 2014年03月,高品質な米粉パン製造に最適な高ストレス耐性野生酵母の獲得と製パン技術開発

    民間財団等

  • 網走市新製品創出支援事業,2009年04月 ~ 2010年03月,おさかなスイーツの開発

    地方自治体

  • 網走市事業化等スタートアップ支援事業,2009年04月 ~ 2010年03月,エミューの廃棄部位を活用した化粧品の開発

    地方自治体

  • 網走市地域産業集積活性化委託研究事業,2008年04月 ~ 2009年03月,サケ、マスを用いた加工品開発

    地方自治体

  • 学校教育における農芸化学の普及活動補助費(日本農芸化学会),2008年04月 ~ 2009年03月,そば作りを通じて、昔と今の生活を比べてみよう

    民間財団等

  • 生物産業創出のための異分野融合研究支援事業,2007年04月 ~ 2009年03月,高度リン酸化澱粉及びアントシアニン色素を含有する馬鈴薯を用いた飲料製造条件の解明

    その他省庁等

  • 地域科学技術振興事業委託研究,2007年04月 ~ 2009年03月,ナガイモを利用した機能性食品の開発

    その他省庁等

  • 網走市地域産業集積活性化事業,2007年04月 ~ 2008年03月,ウニの新規加工処理法の開発

    地方自治体

  • 網走市委託事業,2007年04月 ~ 2008年03月,網走産マタタビの機能性について

    地方自治体

  • (財)東和食品研究振興会奨励研究,2004年04月 ~ 2005年03月,かまぼこ製品酵素消化産物による生体調節機能に関する研究〜特に抗酸化性ならびに活性酸素消去効果を中心として〜

    民間財団等

  • かまぼこ研究助成,2003年04月 ~ 2004年03月,かまぼこの機能性に関する研究

    民間財団等

  • クリタ水・環境科学振興財団,2002年04月 ~ 2003年03月,下関名産河豚のひれおよび身酒製造工程に生ずる多量の未利用残査の高度有効利用に関する研究-多量の廃棄物の資源化を目指して-

    民間財団等

  • (財)旗影会,2001年04月 ~ 2002年03月,卵成分のヒドロキシルラジカルに対する抗酸化性

    民間財団等

  • ソルト・サイエンス研究財団,2001年04月 ~ 2002年03月,海洋深層水を用いたカット野菜の保存法に関する研究-特に腐敗防止について-

    民間財団等

  • (財)旗影会,2000年04月 ~ 2001年03月,卵成分の一重項酸素に対する抗酸化性

    民間財団等

  • 家政学研究助成基金,2000年04月 ~ 2001年03月,もやしの冷蔵貯蔵中における腐敗防止に関する研究

    民間財団等

  • (財)旗影会,1999年04月 ~ 2000年03月,資源の有効利用に関する研究-特に食品工業への応用を目指して-

    民間財団等

全件表示 >>

研究シーズ

 

担当授業科目

全件表示 >>

 

学会・委員会等活動

  • International Technology Exchange Society,Editor,2000年01月 ~ 継続中

  • 日本水産学会,総務,2000年04月 ~ 2002年03月

  • International Technology Exchange Society,Visiting Professor,2002年01月 ~ 2003年03月

  • Academic Journals Inc.,Assistant Editor,2006年04月 ~ 2008年03月

  • 日本農芸化学会,総務(幹事),2007年04月 ~ 2008年03月

  • International Research Journals,Editorial Board,2007年04月 ~ 継続中

全件表示 >>

社会貢献活動

  • 第36回全国豊かな海づくり大会準備委員会企画専門委員会委員,2013年05月 ~ 継続中

  • 平成24年度6次産業ビジネススクール講師,2013年01月

  • 宮城県仙台三桜高等学校出前講義,2012年10月

  • 平成24年度中核的専門人材養成事業「おしゃべりな畑」講師,2012年09月 ~ 2013年02月

  • 庄内発酵食品技術開発研究会委員,2012年07月 ~ 継続中

  • 鶴岡市庄内浜うめぇ魚産地協議会アドバイザー,2012年07月 ~ 2013年03月

  • オホーツクものづくり・ビジネス地域創成塾講師,2009年04月 ~ 2010年09月

  • オホーツク地域経済活性化検討会議委員,2008年04月 ~ 2010年09月

  • 平成20年度道民カレッジ「ほっかいどう学」大学放送講座番組制作委員会委員,2008年04月 ~ 2009年03月

  • そば作りを通じて、昔と今の生活を比べてみよう,2008年04月 ~ 2009年03月

  • オホーツクフードマイスター養成講座講師,2007年04月 ~ 2010年09月

  • 全国水産加工業協同組合連合会 水産加工食品製造業技能評価試験試験官,2006年06月 ~ 継続中

  • 新網走市水産振興計画06策定委員,2005年07月 ~ 2006年03月

  • 網走市農産物高次加工研究所運営委員会幹事会委員,2004年07月 ~ 2010年09月

  • 北海道厚岸水産高校(現北海道厚岸翔洋高校)食品加工実習,2004年04月 ~ 2010年09月

  • 網走第五中学校食品加工実習,2004年04月 ~ 2010年09月

  • 網走市市民講座講師,2004年04月 ~ 2010年09月

  • 北海道羅臼高校食品加工実習,2004年04月 ~ 2010年09月

  • 北海道釧路明輝高校食品加工実習,2004年04月 ~ 2010年09月

  • 兵庫県養蜂振興会主催養蜂家講習会(招待講演),2003年02月

  • フジテレビ系列全国ネット「新常識クイズ!目からウロコ」,2001年08月

全件表示 >>

相談に応じられる分野

  • 食品加工、食品開発、また、これらを通じた地域活性化